Περπατήστε τα θαυμάσια μονοπάτια της Πάρου κι ανακαλύψτε τη φυσική ομορφιά του νησιού.

Η Πάρος έχει πανέμορφες διαδρομές σε μονοπάτια με μεγάλες αποστάσεις από το σημείο εκκίνησης έως το τέλος τους σε σύγκριση με τα μονοπάτια άλλων νησιών των Κυκλάδων, γι’ αυτό καλό είναι να είστε προετοιμασμένοι για μακρινές αποστάσεις.

Υπάρχουν μονοπάτια τόσο στην ενδοχώρα όσο και στις παραθαλάσσιες περιοχές δίνοντάς σας την ευκαιρία να επιλέξετε τις διαδρομές που σας ευχαριστούν περισσότερο. Το ανοιξιάτικο σκηνικό γύρω από τα μονοπάτια είναι υπέροχο, καθώς οι πλαγιές είναι γεμάτες ανθισμένα λουλούδια, ενώ το καλοκαίρι θα σας μαγέψουν τα αρώματα από τους θάμνους και τα βότανα που παρασύρει το μελτέμι. Τα μονοπάτια της Πάρου κυμαίνονται σε μήκος κατά μέσο όρο από 12 έως 20 χιλιόμετρα. Ακολουθούν οι προτάσεις μας για ορισμένα μονοπάτια που μπορείτε να περπατήσετε.

Ο Βυζαντινός Δρόμος


Το παλιό βυζαντινό μονοπάτι γνωστό και ως “βυζαντινός δρόμος” σας οδηγεί από το χωριό Πρόδρομος στο γραφικό χωριό Λεύκες, και θεωρείται ένα από τα κλασικά μονοπάτια της Πάρου. Η διαδρομή διαρκεί λίγο περισσότερο από μία ώρα.

Από τις Λεύκες στην Αλυκή


Εάν είστε δεινός πεζοπόρος η διαδρομή που οδηγεί από τις Λεύκες στην Αλυκή περνώντας από τον Άγιο Ιωάννη τον Καπαρό, τον Άγιο Γεώργιο, τα Ανερατζά και το Καμάρι θα είναι πραγματική πρόκληση για εσάς. Το μονοπάτι έχει μήκος 19 χιλιόμετρα και η πεζοπορία διαρκεί 6 ώρες περίπου, μαζί με στάση για σνακ. Φθάνοντας στην Αλυκή ανταμείψτε τον εαυτό σας με μια αναζωογονητική βουτιά στην παραλία της περιοχής.

Από το Μαράθι έως τα Λατομεία Μαρμάρου


Αυτό το μονοπάτι των 4 χιλιομέτρων οδηγεί από το Μαράθι στα λατομεία μαρμάρου και στη συνέχεια στο μοναστήρι του Αγίου Μηνά, περνώντας μέσα από μια πεδιάδα. Αξίζει να επισκεφθείτε όχι μόνο τα λατομεία αλλά και το μοναστήρι, καθώς η διαδρομή είναι εύκολη και η πεζοπορία δε θα σας κουράσει.

Ακρωτήριο Κόρακας & Ακρωτήριο Αλμυρός


Εάν προτιμάτε τις παραθαλάσσιες διαδρομές σας προτείνουμε να εξερευνήσετε αυτά τα ακρωτήρια ξεκινώντας από τις Κολυμπήθρες με κατεύθυνση πρώτα για το Ακρωτήρι Κόρακας, όπου θα θαυμάσετε το φάρο. Περπατώντας κατά μήκος της ακτής και περνώντας από το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη θα βρεθείτε στο Ακρωτήρι Αλμυρός και στη συνέχεια θα ακολουθήσετε την ίδια διαδρομή για να επιστρέψετε στις Κολυμπήθρες. Η διαδρομή είναι περίπου 12 χιλιόμετρα.

Για να φτάσετε στο σημείο όπου ξεκινούν τα μονοπάτια θα χρειαστεί να πάρετε λεωφορείο ή ταξί από το ξενοδοχείο Kosmitis στη Νάουσα της Πάρου. Στην Πάρο διοργανώνονται επίσης πεζοπορίες, στις οποίες μπορείτε να πάρετε μέρος.